Windows je zajednički naziv nekoliko porodica vlasničkog operacijskog sustava tvrtke Microsoft. Kao odgovor na rastuće zanimanje korisnika za grafička korisnička sučelja.

Microsoft je 1985. prvi put uveo operacijski okoliš zvan Windows kao dodatak MS-DOS-u. Microsoft Windows je s vremenom počeo dominirati svjetskim tržištem osobnih računala (PC), preuzimajući pozicije od starijih OS-eva OS/2 i Mac OS. Na konferenciji IDC Directions održanoj 2004. godine potpredsjednik IDC-a Avneesh Saxena tvrdio je da Windows drži otprilike 90% klijentskog tržišta operacijskih sustava.
Za razliku od Microsoft Windowsa, računala koja koriste operacijski sustav Unix ili neki njemu sličan, često koriste grafički sustav X Window koji predstavlja slobodni softver.

Povijest

Microsoft je prvo razvio MS-DOS i Windows je logični slijed za razvoj operacijskog sustava MSDOS dodavanjem grafičkog korisničkog sučelja nakon pojave Apple Macintosh 1984. na tržištu, koji je bio zasnovan na principima grafičkog korisničkog sučelja kao i korištenja miša kao jedan od glavnih korisničkih ulaznih jedinica.

Windows verzija 1.0 se pojavila se 1985. godine, no nije bila široko rasprostranjena kao i verzija Windows 2.0 koja po performansama, izgledu i korisničkom osjećaju grafičkog sučelja daleko zaostajali iza Apple Macintosh, Atari ST, te Commodore Amiga računalima. Tek od kada se pojavila Windows verzija 3.0 1990. godine, i NT 1993. godine možemo govoriti o širokoj rasprostranjenosti tog operativnog sustava.

Izvor: Wikipedia
Za više informacija posjetite link: http://hr.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows