Postupak fiskalizacije tražit će da se dobar dio novca odovoji što će prouzročiti veliki trošak malim poduzetnicima tj. obrtnicima.

Trošak se odnosi na dva dijela: Računalo i program, pa sada ćemo malo o njima.

  • Računalo - Ministar Linić spominje iznos od 3.000,00 kuna je iznos koji će biti potrebano izdvojiti za računalo, no smatram da je to jedino moguće ako se računalo već posjeduje. Uprotivnom, smatramo da će iznos biti i veći od toga za bar 25% – 30%. Zašto? Pa nabrojat ćemo samo grube dijelove, računalo samo računalo koje će moći pokrenuti program iznosi barem 2.000,00 kn, na taj iznos trebamo uračunati cijenu monitora (uglavnom) te UPS (kada nestane struje računalu da računalo ima pomoćno napajanje), od najmanje ukupno 1.000,00 kn. To je već 3.000,00, nedostaje nam još printer, koji mora biti matrični, uvođenje interneta i mjesečno plaćanje računa, i naravno operativni sustav (windows) koji košta ne manje od 800,00 kn… i to je već jedan pozamašan iznos.
  • Program – programa za blagajnu ima na našem tržištu, netko tko već ima neki program dobit će nadogradnju koji će možda morat platit, a možda i ne… Sve to ovisi o vlasniku programa… Što se tiće našeg softwera Assoft, tu možete imati višestruku korist. Prvo, osnovni program je BESPLATAN (1 godina) i daleko je najpristupačniji, te drugo, izrađen na Windows i Linux platformi, što omogućuje zaobilaženje plaćanja licence za Windows.
    Pogledajte cijene na ovom linku!

 

Zaključak je da ovaj proces fiskalizacije neće proći jednostavno i da će napraviti dobar udar na đepove poduzetnika, ali mi ćemo dati sve od sebe da taj proces prođe sto bezbolnije.

[socialring]